logo
homeIcon
  1. separatorBlog
  2. separatorKvindernes kampdag: Skridt mod ligestilling
REKLAME

Kvindernes kampdag: Skridt mod ligestilling

Kvindernes kampdag: Skridt mod ligestilling

Kvindernes Internationale Kampdag fejres hvert år den 8. marts. Dens første forløber går tilbage til 1910, hvor man på den anden internationale konference for socialistiske kvinder, som blev afholdt i København, besluttede at proklamere Kvindernes Internationale Kampdag. Bag dette initiativ stod historiske kvinderettighedsforkæmpere som Clara Zetkin og Rosa Luxemburg. De fastsatte ikke en bestemt dato, men de fastsatte måneden: Marts. Mens fejringen gradvist blev udvidet til flere lande, ændrede datoen sig fra den ene dag til den anden i henhold til specifikke begivenheder i hvert land. I stigende grad så man kvinder udføre forskellige opgaver og tage sig af alle slags forretninger. Hvordan denne dato blev til, er et emne i sig selv. Undervejs skete der forskellige begivenheder, som fik kvinder som helhed til at rejse deres krav om selvstændiggørelse og ligestilling mellem kønnene. Den 8. marts 1857 besluttede tusindvis af kvindelige tekstilarbejdere at gå på gaden i New York under sloganet "Bread and Roses" for at protestere mod elendige arbejdsforhold og kræve en nedsættelse af arbejdstiden. Det var en af de første demonstrationer for at kæmpe for deres rettigheder.

Skridt mod lighed

Grundskoleuddannelse

2.jpg

Der er sket betydelige fremskridt med hensyn til kvinders adgang til grundskoleuddannelse, og flere lande har allerede nået det globale mål for uddannelse.

Kvinders læsefærdigheder

3.jpg

Globalt set er der sket bemærkelsesværdige fremskridt med hensyn til læsefærdigheder blandt både unge og voksne, med læsefærdigheder på henholdsvis 78% og 67%. Selvom de laveste rater findes i landdistrikterne, og især blandt kvinder i Afrika syd for Sahara.

Kvinder og arbejdsmarkedet

4.jpg

I de senere år har der været en bemærkelsesværdig integration af kvinder på arbejdsmarkedet, der repræsenterer mindst 50% i landbrugssektoren. Det er dog stadig centreret i den uformelle sektor, som er mere sårbar og lavtlønnet.

Kvinder i parlamenter

5.jpg

Repræsentationen af kvinder på det politiske niveau i nogle afrikanske lande har for eksempel oversteget gennemsnittet i nogle udviklede lande med et rekordstort antal parlamentspladser besat af kvinder. Det er tilfældet i Rwanda, som har det højeste antal kvinder repræsenteret i et nationalt parlament i verden (63,8%). I 2020 rapporterede mere end 300 kvinder, herunder politikere og ansatte i Folketinget, at den lovgivende institution i årevis fungerede som en kulisse for kvindefjendsk adfærd, der spænder fra voldtægt til seksuel intimidering af praktikanter fra parlamentsmedlemmer. Landets statsminister, Mette Frederiksen, tog skandalen op og opfordrede til en undersøgelse af de alvorlige beskyldninger. Hun erkendte, at det er "umuligt at afvise", at der er et problem, og hyrede eksterne advokater til at undersøge beskyldningerne.

Repræsentation af kvinder i politik

6.jpg

Flere lande har indført en eller anden form for kvoter for at opnå en afbalanceret deltagelse i den politiske sfære og i beslutningstagningen. Det er tilfældet i Den Demokratiske Republik Congo, som har øget kvoten for kvindelige kandidater i politiske partier fra 15% til 30%.

Tilbudsaviser 365 bringer dig kataloger fra danske butikker. Mange er nu ejet af kvinder, som har gjort sig fortjent til deres plads i branchen.

REKLAME
arrowDown

Copyright © 2024 Tilbudsaviser 365. Alle rettigheder forbeholdes. Det er forbudt at kopiere eller reproducere teksterne uden forudgående skriftli aftale. Produktbilleder, billeder og brochurer er udelukkende til illustrative formål. Nedsatte priser kommer fra officielle distributører, som står på webstedet. Tilbuddene er gyldige fra og til udløbsdatoen eller så længe lager haves. Formålet med dette websted er informativt og kan ikke anvendes til at gøre krav på produkterne. Priserne kan variere afhængig af placeringen.